Visste ni det här?!

OBS: Den 30 september 2010 upphör 50-öringen att vara giltigt betalningsmedel.


"Riksbanken föreslår riksdagen att 50-öresmyntet avskaffas den 30 september 2010.

"Riksbankens statistik tyder på att 50-öringen alltmer sällan används som betalningsmedel. Enligt en undersökning som Riksbanken gjort bland allmänheten anser två av tre att myntet inte längre behövs.

Efter det att 50-öringen avskaffats kommer det under en tid att gå att lösa in mynten i bank.

"Skälet är att KPI beräknas på oavrundade priser", skriver Riksbanken.

- Vi vet att handlarna inte har någon större användning av femtioöringen. Den fyller ingen funktion längre riktigt, så att vi är för att den försvinner, säger Margareta Ternell, pressansvarig vid Svensk Handel.

- Vi tittar även på behovet av tusenlappen. Vi ser ju att efterfrågan på tusenlappen har minskat, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken.

Utredningen, som just nu pågår, har ytterligare frågor uppe till diskussion: Att eventuellt återinföra en tvåkrona, att införa en tvåhundrakronorssedel, samt att ersätta tjugokronorssedeln med ett mynt.

- Vi ska lämna en rapport till Riksbankens direktion i vår, sedan får vi se hur direktionen och riksbanksfullmäktige ställer sig, säger Leif Jacobsson.

TT: Vad ska man då göra av sina femtioöringar?

- Det bästa är att handla för dem. Har man kvar femtioöringar den 30 september 2010 finns det en möjlighet att lösa in dem på banken under en period på åtminstone ett halvår, säger Leif Jacobsson, projektledare på Riksbanken".

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0