Att arbeta och äta på natten!

Människan har en biologisk klocka som till stor del styrs av ljuset i vår omgivning. När det blir mörkt frigör kroppen signalsubstanser och hormoner som förbereder kroppen på sömn; tarmaktiviteten minskar, ämnesomsättningen sjunker och vi blir sömniga. Övergången från mörker till ljus startar en kaskad med andra reaktioner som aktiverar kroppens olika system; vi blir hungriga och insulinkänsligheten ökar samtidigt som vår kropp förbrukar fler kalorier.

Det som är känt idag är att kroppen inte är mottaglig för mat mellan ungefär 24-06 på natten. Då är insulinkänsligheten låg och risken för att t.ex. utveckla diabetes är stor.

Vad som rekommenderas till nattarbetande är att försöka äta precis innan sitt arbetspass och minimera intaget av mat under timmarna mellan 24-06. Sötsaker ska undvikas då kroppen under natten har svårt att reglera blodsockret, dessutom ger det inte någon uppiggande effekt. Precis som under dagen är vatten vad som rekommenderas att dricka. Försök att inta små och lättsmälta måltider. Kom ihåg att trötthet felaktigt kan tolkas som att man är hungrig varför man ofta får ett ”sötsug”. Förbered därför maten innan arbetspasset så du vet vad och hur mycket som du stoppar i dig under ditt arbetsskift. Det är lätt att ge vika för frestelser när man är trött.


Hoppas ni har en bra dag :)!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0